2012. július 19., csütörtök

Orbán Viktor az Új Széchenyi Tervről

Természetesen a Danubia IP munkatársai is képviseltették magukat a Nemzeti Fejlesztési Ügynök (NFÜ) által megrendezett rendezvényen (2012.07.19.; Budapest Milleneáris Park), amely utolsó állomása volt annak az országos konferencia sorozatnak, amelyben bemutatták az NFÜ és a magyar fejlesztési politika jelenlegi és jövőbeli helyzetét, továbbá ismertették az Új Széchenyi Terv jelenlegi és jövőbeli kilátásait.

De miért volt fontos ez az esemény a pályázatíróknak és a pályázóknak? Orbán Viktor, miniszterelnök; Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke és Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára olyan információkat közölt előadásaikban  az Új Széchenyi Tervről, amelyek mindenféleképpen pozitív hatással lesznek a jelenlegi és jövőbeli pályázati rendszerre, valamint a pályázni kívánó KKVk-ra.

Az előadók kijelentették, hogy a 2007-2013-as program lezárásáig az NFÜ  mindent megtesz azért, hogy lehívja az összes forrást az Európai Uniótól, amelyet meg is próbál minél hamarabb kifizetni a nyertes pályázóknak. Kb. 1000 milliárd Ft-ot kell még egy év alatt lehívnunk az Új Széchenyi Terv pályázatainak segítségével. Tehát ez azt jelenteni, hogy folyamatosan lesznek új kiírások, továbbá várható egyes alapok forrásainak is megemelése annak érdekében, hogy ezt a pályázók el tudják költeni.

Petykó Zoltán azt is elmondta, hogy legkésőbb 2015 végéig befejezik a 2007-2013-as időszakra vonatkozó kifizetéseket. (Az egyes kifizetések természetesen függnek a projekt idejétől és a lehetséges projektet érintő változásoktól is.)

Véleményünk szerint a pályázók szempontjából, de ezen belül is a mikrovállalkozások és a kisvállalkozások számára mindenféleképpen örömteli az a hír, hogy az új 2014-2020-ig tartó programozási időszakban a Magyar Kormány minden pályázatban lehetővé teszi, hogy a pályázók 30%-os előleget vegyenek fel a projekt végrehajtása közben. Természetesen Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a folyamatos előleg kifizetés és a visszaélések megelőzésének érdekében, szükség van egy új pályázati rendszer kialakítására is.

Tehát a mikro- és kisvállalkozások bátrabban pályázhat a jövőben, mivel a projekt megkezdésekor igényelhetnek előleget, amely 5%-kal magasabb a jelenlegi Új Széchenyi Tervben meghatározott határnál. 

Ezen felül még az év végén létrehoz a kormány egy olyan pénzügyi  alapot, amellyel  az önkormányzatok önerő szükségleteit finanszíroznák meg. Konkrétumot arról nem mondtak, hogy ez vissza térítendő támogatás lenne vagy sem illetve azt sem közölték, hogy a jelenleg is bajban lévő önkormányzatok is igénybe vehetik vagy csak a jövőbeli pályázók.

Mindenesetre a rendezvény tanulságaként elmondható, hogy pályázni kell, mert a pályázati hatóság is elhivatott, hogy minél több vissza nem térítendő támogatást osszon ki a pályázók körében!