2012. november 10., szombat

Újra lehet pályázni iparjogvédelmi költségek finanszírozására - Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása c. pályázat

2012. december 10-én nyílik meg a "Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása" c. pályázat, amelyen magánszemélyek, vagyis egyéni feltalálók illetve KKV-k is elindulhatnak.

A pályázat intenzitása 100% és az igényelhető támogatás mértéke:

a) hazai oltalomszerzéssel és fenntartással kapcsolatos pályázat esetében legfeljebb 600 000 Ft,

b) külföldi oltalomszerzéssel és fenntartással kapcsolatos pályázat esetében legfeljebb 2 millió Ft.

A pályázaton "elvileg" új szabadalmi bejelentéseket támogatnak, de a  projekt megvalósítása saját felelősségre legkorábban 10 hónappal a benyújtást megelőzően kezdhető el, vagyis a már elindított szabadalmi bejelentések is támogathatóak.

Konstrukció időtartam maximum 18 hónap. Tehát egy magyar bejelentés esetén egészen az újdonságkutatás megküldéséig illetve  közzétételig lehet finanszírozni az eljárást.
A fenti paraméterekkel utoljára, 2008-ban lehetett pályázni egy hasonló konstrukcióval, ezért mindenféleképpen érdemes megragadni az alkalmat és elindulni a kiíráson!

A korábbi gyakorlattól eltérően a pályázatok értékelése könnyített elbírálású eljárásrendben történik: a támogatás feltétele az SZTNH (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) által a bejelentés tekintetében kiállított írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentés, illetve a nemzetközi kutatási szerv által kiállított írásos vélemény vagy nemzetközi elővizsgálati jelentés csatolása 

 Érdemes minél hamarabb elindítani a "Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása" c pályázat előkészítést, mert a támogatható tevékenységi kör népszerűsége miatt, előfordulhat, hogy 2013. júniusa előtt bezárják a konstrukciót.

Ha rendelkezik találmánnyal/ötlettel, de nem tudja, hogy van-e tényleges újdonságtartalma, kérem keresse fel ügyvivőinket!

Az újdonságkutatás célja

A találmányok szabadalmazhatóságának alapvető feltétele újdonságtartalmuk.
Nem számíthatunk arra, hogy egy már közkinccsé vált megoldás hasznosítására kizárólagos jogot szerezhetünk. Ezért mielőtt igényelnénk ezt a jogot, meg kell győződnünk arról, hogy találmányunk nem jutott-e korábban nyilvánosságra. Ha találunk olyan létező megoldást, amelynek minden jellemzője megegyezik találmányunk jellemzőivel, vagy ekvivalens azokkal, be kell látnunk hogy megoldásunkat már feltalálták, s jobban tesszük, ha tovább dolgozunk tökéletesítésén, mielőtt bejelentésünket megtennénk.